Orzechowiec to pyszne ciasto z mnustwem orzechów, kajmaku i pysznej masy. Dzisiaj wersja bez pieczenia, ciasto wyszło przepyszne, wprawdzie znikło w biegu. Jest efektowne, smaczne i przygotowuje się je expresowio. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 opakowania krakersów (180 g ma 1 paczka )
- 1 puszka kajmaku 510 g
- 1 litr mleka 3/2 %
- 3 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- 1 kostka masła 200 g
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE :
- Z mleka, budyniów i cukru gotujemy budyń. Następnie po ściągnięciu z gazu dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy również 2 duże łyżki kajmaku z puszki i dalej mieszamy aż masa będzie gładka.
- Krakersy rozkładamy na blaszce 25/30 cm, na krakersy wylewamy jeszce część ciepłej masy, równo rozprowadzamy. Wychodzą 4 warstwy, ostatnią zakańczamy krakersami.
- Orzechy włoskie przekładamy z miodem na patelnię, ogrzewamy aż miód lekko wyparuje, dodajemy resztę masy kajmakowej. Mieszamy do rozpuszczenia i od razu wylewamy na krakersy, równo ją rozprowadzając.
- Ciasto po ostudzeniu przekładamy do lodówki. Polecam, jest pyszne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Bardzo fajne ciacho, którym się zainspirowałam i jestem bardzo zadowolona. 😊
OdpowiedzUsuńMi ciasto nie wyszlo-masa za plynna wyszla
OdpowiedzUsuńMi również masa wyszła za płynna 😞
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłem zobaczymy🤤
OdpowiedzUsuńRobilam kilka razy I wyszlo super pyszne
OdpowiedzUsuńCzy zamiast kajmaku można dać caramel..?
OdpowiedzUsuńbede robiła na święta, bardzo mi sie podoba ten przepis
OdpowiedzUsuń