SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąc ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 25/25, wysmarowanej oliwą i wyspanej bułką tartą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C , przez 30 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt.
Możemy go również upiec w formie prostokątnej, biszkopt będzie niższy ale również da się go przekladac masami.
Możemy go również upiec w formie prostokątnej, biszkopt będzie niższy ale również da się go przekladac masami.
pięknie wyrośnięty puszysty biszkopt:) muszę wypróbowac taki sposób:D
OdpowiedzUsuńO, pewnie skorzystam z tego przepisu w najbliższym czasie, bo planuję ciasto na biszkopcie :)
OdpowiedzUsuńWkrótce będę piekła tort i chciałam wypróbować jakiś nowy przepis na biszkopt, ponieważ mój mimo że zawsze wychodzi to nie należy do tych puszystych i lekkich..coś mi mówi ze ten będzie idealny
OdpowiedzUsuńDo tortu ten biszkopt jest idealny,ładnie rośnie i nie opada,polecam:)
UsuńSuper, ja dodaję jeszcze 2 łyzki oleju :)
OdpowiedzUsuńŻeby białko maksymalnie na sztywno się ubiło dodaję szczyptę soli, reszta jak w przepisie:)
OdpowiedzUsuńWiem że się dodaje sól do białek ale nie stosowałam tej metody,może następnym razem wypróbuję zmienię zasady :)
UsuńJaka wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuńUżyłam tortownicy 25/25 tradycyjnej, możemy upiec ciasto również na prostokątnej blaszce, biszkopt będzie troszkę mniejszy ale również dobry do przełożenia.
UsuńZawsze wychodzi !!! Polecam ten przepis- pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńBiszkopt nie wyrósł - robiłam wszystko jak w przepisie :(
OdpowiedzUsuńSuper wyrósł wprostokatnej 25 na 30
OdpowiedzUsuńPiec w termoobiegu?
OdpowiedzUsuńSzkalam i ZNALAZŁAM !!!! Dzięki bardzo podoba mi się ten przepis. Przeloze musem jablkowym /półka ugina się od słoików / i kremem z bitej smięty i serka mascarpone. Jabłka usztywnienie galaretka pomarańczowa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzepis super nie opadl
OdpowiedzUsuńBiszkopt upiekłam według podanego
OdpowiedzUsuńprzepisu.Róznicę zastosowałam taką, że ocet wlałam do ubitej piany.
Biszkopt wyszedł rewelacyjny.
Ja właśnie piekę. Mam nadzieję że wyjdzie po piekę biszkopt po raz pierwszy 😊
OdpowiedzUsuńPiec na termoobiegu czy lepiej gora-dol?
OdpowiedzUsuńSuper przepis ,biszkopt wyrośnięty i puszysty :-)
OdpowiedzUsuń