PUSZYSTY BISZKOPT Z 6 JAJ

23.02.2013
data:post.title
Dobry i wysoki biszkopt to podstawa kiedy robimy tort. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu a pieczemy go zaledwie 30 minut. Wychodzą trzy blaty. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i czekamy 20 minut zanim go wyciągniemy, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia.



                                                                     SKŁADNIKI:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  
                                                                  PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąc ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 25/25, wysmarowanej oliwą i wyspanej bułką tartą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C , przez 30 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt.
Możemy go również upiec w formie prostokątnej, biszkopt będzie niższy ale również da się go przekladac masami.


9 komentarzy

  1. pięknie wyrośnięty puszysty biszkopt:) muszę wypróbowac taki sposób:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, pewnie skorzystam z tego przepisu w najbliższym czasie, bo planuję ciasto na biszkopcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wkrótce będę piekła tort i chciałam wypróbować jakiś nowy przepis na biszkopt, ponieważ mój mimo że zawsze wychodzi to nie należy do tych puszystych i lekkich..coś mi mówi ze ten będzie idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tortu ten biszkopt jest idealny,ładnie rośnie i nie opada,polecam:)

      Usuń
  4. Super, ja dodaję jeszcze 2 łyzki oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeby białko maksymalnie na sztywno się ubiło dodaję szczyptę soli, reszta jak w przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że się dodaje sól do białek ale nie stosowałam tej metody,może następnym razem wypróbuję zmienię zasady :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Użyłam tortownicy 25/25 tradycyjnej, możemy upiec ciasto również na prostokątnej blaszce, biszkopt będzie troszkę mniejszy ale również dobry do przełożenia.

      Usuń