PUSZYSTY BISZKOPT Z 6 JAJ

23 lut 2013
data:post.title
Dobry i wysoki biszkopt to podstawa kiedy robimy tort. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu a pieczemy go zaledwie 30 minut. Wychodzą trzy blaty. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i czekamy 20 minut zanim go wyciągniemy, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia.



                                                                     SKŁADNIKI:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  
                                                                  PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąc ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 25/25, wysmarowanej oliwą i wyspanej bułką tartą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C , przez 30 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt.
Możemy go również upiec w formie prostokątnej, biszkopt będzie niższy ale również da się go przekladac masami.


20 komentarzy

  1. pięknie wyrośnięty puszysty biszkopt:) muszę wypróbowac taki sposób:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, pewnie skorzystam z tego przepisu w najbliższym czasie, bo planuję ciasto na biszkopcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wkrótce będę piekła tort i chciałam wypróbować jakiś nowy przepis na biszkopt, ponieważ mój mimo że zawsze wychodzi to nie należy do tych puszystych i lekkich..coś mi mówi ze ten będzie idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tortu ten biszkopt jest idealny,ładnie rośnie i nie opada,polecam:)

      Usuń
  4. Super, ja dodaję jeszcze 2 łyzki oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żeby białko maksymalnie na sztywno się ubiło dodaję szczyptę soli, reszta jak w przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem że się dodaje sól do białek ale nie stosowałam tej metody,może następnym razem wypróbuję zmienię zasady :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Użyłam tortownicy 25/25 tradycyjnej, możemy upiec ciasto również na prostokątnej blaszce, biszkopt będzie troszkę mniejszy ale również dobry do przełożenia.

      Usuń
  7. Zawsze wychodzi !!! Polecam ten przepis- pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Biszkopt nie wyrósł - robiłam wszystko jak w przepisie :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyrósł wprostokatnej 25 na 30

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkalam i ZNALAZŁAM !!!! Dzięki bardzo podoba mi się ten przepis. Przeloze musem jablkowym /półka ugina się od słoików / i kremem z bitej smięty i serka mascarpone. Jabłka usztywnienie galaretka pomarańczowa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Biszkopt upiekłam według podanego
    przepisu.Róznicę zastosowałam taką, że ocet wlałam do ubitej piany.
    Biszkopt wyszedł rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja właśnie piekę. Mam nadzieję że wyjdzie po piekę biszkopt po raz pierwszy 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Piec na termoobiegu czy lepiej gora-dol?

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis ,biszkopt wyrośnięty i puszysty :-)

    OdpowiedzUsuń