Sernik podwójnie mleczny dzięki dodatkowi mleka w proszku, staje się pyszny, pulchny i puszysty. W smaku rewelacyjny i co najważniejsze łatwy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka 3/2 %
- 1 szklanka mleka w proszku
- 5 dużych jajek
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 100 g czekolady białej, rozpuszczonej
- 100 g czekolady białej na polewę
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- herbatniki na dno blaszki
- blaszka 25/30 cm lub trochę większa
- Żółtka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy mleko, miksujemy, wsypujemy mleko w proszku, miksujemy. Następnie wlewamy czekoladę rozpuszczoną i masło, miksujemy. Wsypujemy budynie waniliowe, miksujemy i dodajemy ser, wszystko dobrze należy wymieszać. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy herbatniki, wylewamy ser i pieczemy 1 godzinę,
- Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
- Sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą i chłodzimy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Pytanie. Rozpuszczona czekolada, która dodajemy do miski ma być ciepła? Bo rozpuszczam ja w kąpieli wodnej czyt. Na parze, ale jak wystygnie będzie znowu stała.
OdpowiedzUsuńCzy produkty Mają być w temperaturze pokojowej? Czy mleko ma być podgrzane?
OdpowiedzUsuńWłasnie upiekłam jest super polecam
OdpowiedzUsuńPani Marioli , jak pani rozpuszcza czekoladę i czy produkty muszą być w temperaturze pokojowej?🙂
OdpowiedzUsuń