Podałam ją z pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam.
Wszystkie produkty do nabycia w alma24.pl
SKŁADNIKI :
- 1 kg karkówki
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 3 łyżki wody
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- przyprawa do grilla opcjonalnie ( dowolna )
- kilka kropel tabasco ( lub innego ostrego sosu, według uznania )
- sól i pieprz do posypania mięsa
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE :
- Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 0,5 cm plastry. Lekko je rozbijamy.
- Olej, ketchup, wodę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy.
- Plastry karkówki posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą, dokładnie nią nacierając mięso z każdej strony.
- Mięso pozostawiamy w zamkniętym pojemniku około 1-2 godzin lub całą noc.
- Plastry karczku umieszczamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 8-10 minut z każdej strony aż ładnie się zarumieni.
- Po upieczeniu można zawinąć mięso, na kilka minut w folię aluminiową. Będzie wtedy bardziej soczyste.
- Karkówkę podajemy posypaną pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz z ulubionymi dodatkami i sosami.
- Smacznego.
przepysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDo podkreślenia smaku oprócz ketchupu, podałam również sos grillowy Tarsmak i wyszło wspaniale, wszyscy goście byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuń