DEWOLAJ Z SEREM I OGÓRKIEM

03.05.2016
data:post.title
Przepis na pyszne dewolaje jest znany od lat, dzisiaj pomysł na nadzienie serowe z dodatkiem ogórka konserwowego. Farsz zawinęłam w rozbite mięso, panierowałam i smażyłam na oleju. Kotlety podajemy na ciepło do frytek, ziemniaków, warzyw lub zjadamy z pieczywem.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 6-8 kotletów ze schabu 
  • 200 g sera goudy
  • kilka ogórków konserwowych
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kotlety rozbijamy cienko, doprawiamy do smaku z każdej strony.
  2. ser i ogórki kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm.
  3. Na każdy kotlet kładziemy po dwa kawałki sera i kawałek ogórka,
  4. Zwijamy dewolaje, podwijając końcówki kotleta do środka.
  5. Roladki panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią. 
  6. Podajemy ciepłe z dodatkami, smacznego. 


2 komentarze

  1. Uwielbiam dewolaja! W Lublinie jest typowym daniem niedzielnym :)Polecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Mariolu przepis z pewnością jest pyszny i danie przez Panią zaserwowane jest pyszne. Niestety nie jest to kotlet de volaille. De Volaille charakteryzuje się tym, że jego nadzieniem jest masło, czosnek oraz natka pietruszki. Wszelkie kotlety z nadzieniem z sera są już kotletami wiedeńskimi, choć to z powodu ogórka też pod Wiedeński też się nie łapie. Danie zaproponowane przez Panią jest po prostu roladką ze schabu z nadzieniem z goudy i ogórka konserwowego.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    https://kuchniavege.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń