Można go przechowywać około 2-4 dni w lodówce i będzie tak samo dobrze wyglądał i smakował jak dnia pierwszego. Tort można również przełożyć konfiturą różaną. Do wypieku biszkoptu polecam puszystą mąkę Lubella.
Składniki biszkoptu : pieczemy dwa
- 4 duże jajka (lub 5 małych)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki puszystej Lubella
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Masa :
- 600 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
- 400 ml serka homogenizowanego, waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny namoczone w 1/2 szklance wrzątku
- 300 g świeżych truskawek
- 1 dżem lub marmolada ( różana, wieloowocowa )
- syrop różany rozcieńczony herbatą, do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie :
- Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.
- Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
- Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
- Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 *C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
- Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.
- Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Pieczemy dwa biszkopty, boki ciast odkrawamy i przecinamy ciasto na 2-3 blaty ( wyjdzie nam ich 5-6 do przełożenia ).
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach na sztywno. Następnie dodajemy serek waniliowy, część drobno pokrojonych truskawek, oraz wlewamy rozmieszaną żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Śmietanę chłodzimy około 10 minut w lodówce aż troszkę się zsiądzie.
- Układamy kolejno blaty na talerzu, nasączamy różaną herbatą, smarujemy dżemem i rozkładamy część bitej śmietany. Czynność powtarzamy aż wyrobimy składniki. Boki tortu wyrównujemy śmietaną i ozdabiamy pozostałymi truskawkami.
- Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje i się kroi na 2 i 3 dzień.
- Smacznego.
Piękny torcik.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńależ on pięknie udekorowany! z opisu, jak i ze zdjęć wnioskuję, że musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuń