ROLADA TRUSKAWKOWA

26.05.2016
data:post.title
Rolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam.


                                                               Składniki na biszkopt :
  • 4 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                Masa śmietanowa : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 20 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
  • 200 g świeżych truskawek
                                                                     Przygotowanie : 
  1. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 
  2. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, równo je rozsmarowując.
  3. Pieczemy duży, płaski biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. 
  4. Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy z papierem w rulon. Pozostawiamy aż ostygnie.
  5. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna. Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (trochę pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała. 
  6. Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy roladę.
  7. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
  8. Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy na półmisku, dekorujemy odrobiną śmietany, truskawkami i cukrem pudrem. Podajemy.
  9. Ciasto bardzo dobrze się kroi, nie kruszy i jest pyszne.
  10. Smacznego.




1 komentarz

  1. wygląda pysznie. uwielbiam ciasta z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń