Składniki na biszkopt :
Masa śmietanowa :
- 400 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka z czubkiem, żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance wrzątku
- 300-400 g świeżych truskawek
Przygotowanie :
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna, wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i chwilkę miksujemy, (trochę pozostawiamy do ozdoby ). Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki, mieszamy.
- Na ciasto rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy roladę.
- Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki.
- Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy na półmisku, dekorujemy odrobiną śmietany, truskawkami i cukrem pudrem. Podajemy.
- Ciasto bardzo dobrze się kroi, nie kruszy i jest pyszne.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
wygląda pysznie. uwielbiam ciasta z bitą śmietaną :)
OdpowiedzUsuń