SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

12.05.2016
data:post.title
Pyszny serniczek, na półkruchym cieście z brzoskwiniami. Ciasto wprawdzie znane i lubiane, jednak na przyjęcia i urodziny jest idealne. W całości sernik jest wyśmienity, brzoskwinie nasączają i orzeźwiają ciasto. Przepis na blaszkę  o rozmiarach 25/35.


                                                                      Składniki na ciasto :

  • 3 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
                                                                                  Ser : 
  • 1 kg twarogu półtłustego w kostce ( 4 kostki po 250 g )
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 białek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki oleju Polskiego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania 
                                                                     Przygotowanie : 
  1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  2. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą.
  3. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej i dokładnie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy budynie, mieszamy i masa serowa gotowa. 
  4. Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie połowy, trzemy na tarce jarzynowej lub rozwałkowujemy, wykładamy nim dno blaszki, na to rozkładamy część brzoskwiń, wylewamy całą masę serową. Na wierzch posypujemy równomiernie resztę brzoskwiń i starte na tarce ciasto. 
  6. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku ( funkcja termoobieg ) nagrzanym do 165-170 *C. 
  7. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  8. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
  9. Ciasto jest najlepsze na drugi i trzeci dzień, Wtedy dobrze się kroi i nie kruszy. Polecam.






1 komentarz

  1. ale pyszności !!!!


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń