Składniki na ciasto :
- Przepis na ciasto półkruche - ciasto półkruche
Ser :
- 1 kg twarogu półtłustego w kostce
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 6 białek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
- ewentualnie namoczone rodzynki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie :
- Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Twaróg przekładamy do dużej miski dodajemy cukry i mieszamy aż składniki się połączą. Wsypujemy budynie i ponownie mieszamy.
- Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej i dokładnie łączymy składniki, mieszamy i masa serowa gotowa.
- Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do masy serowej, mieszamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie połowy, wylewamy całą masę serową. Na wierzch posypujemy równomiernie porwane ciasto na małe kawałki.
- Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku ( funkcja termoobieg ) nagrzanym do 165-170 *C.
- Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
- Ciasto jest najlepsze na drugi i trzeci dzień, Wtedy dobrze się kroi i nie kruszy. Polecam.
ale pyszności !!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kaśka
---------------
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/