SKŁADNIKI :
- 2 duże, czerstwe rogaliki
- masło do posmarowania
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego ( bez cukru )
- 100 g świeżych truskawek
- drzem truskawkowy
- opcjonalnie płatki migdałów
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Rogaliki kroimy na kromki, smarujemy je masłem. Okrągłą formę ( może być na tartę ) wykładamy papierem do pieczenia. Rogaliki układamy jeden obok drugiego i lekko smarujemy dżemem truskawkowym.
- Mleko mieszamy trzepaczką z jajkami, cukrami i budyniem.
- Truskawki myjemy, obieramy i tniemy na plasterki, następnie układamy między rogalikami.
- Tak przygotowane rogaliki zalewamy wymieszaną masą jajeczną i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C przez około 20 minut aż masa jajeczna się zetnie a rogaliki przypieką.
- Po wyciągnięciu lekko studzimy, pudding podajemy ciepły posypany cukrem pudrem. Smacznego.
ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńłaaaał, ale świetny pomysł! wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
dżem:)
OdpowiedzUsuń