SKŁADNIKI :
- 150 g makaronu spaghetti Lubella
- 100 g sera fety
- 100 g mrożonych lub świerzych małży
- 150 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula
- 3 lyżki oleju
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka mąki rozmieszana w 150 ml wody
- sol, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
- tarty parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.
- Pieczarki i cebulę szatkujemy, przekładamy do garnka łącznie z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Następnie dodajemy pomidory i bulion.
- Chwilkę prużymy, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Często mieszamy, kiedy znacznie się zredukuje dodajemy małże.
- Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy.
- Na koniec do sosu dodajemy ser fetę pokrojoną w kostkę.
- Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.
- Smacznego.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń