SPAGHETTI Z PIECZARKAMI, MAŁŻAMI I SEREM FETA

26.05.2016
data:post.title
Makaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 150 g makaronu spaghetti Lubella 
  • 100 g sera fety
  • 100 g mrożonych lub świerzych małży
  • 150 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula
  • 3 lyżki oleju 
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki rozmieszana w 150 ml wody
  • sol, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
  • tarty parmezan do posypania
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. 
  2. Pieczarki i cebulę szatkujemy, przekładamy do garnka łącznie z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Następnie dodajemy pomidory i bulion. 
  3. Chwilkę prużymy, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Często mieszamy, kiedy znacznie się zredukuje dodajemy małże. 
  4. Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy. 
  5. Na koniec do sosu dodajemy ser fetę pokrojoną w kostkę. 
  6. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem.
  7. Smacznego.




2 komentarze