KARKÓWKA CZOSNKOWA Z GRILLA

15 maj 2016
data:post.title
Maj to okres pierwszych po zimie zmagań z grillem i pysznościami które dzięki niemu powstają. Oprócz tradycyjnych kiełbas, kaszanek i szaszłyków zrobiłam karkóweczkę czosnkową, marynata bardzo prosta, myślę że każdy znajdzie u siebie potrzebne, do jej przygotowania składniki.
Podałam ją z  pieczonymi ziemniakami, surówką i ulubionym sosem. Wyszła pyszna, polecam.
Wszystkie produkty do nabycia w alma24.pl


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1 kg karkówki
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 3 łyżki wody
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • przyprawa do grilla opcjonalnie ( dowolna )
  • kilka kropel tabasco ( lub innego ostrego sosu, według uznania )
  • sól i pieprz do posypania mięsa
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 0,5 cm plastry. Lekko je rozbijamy.
  2. Olej, ketchup, wodę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy.
  3. Plastry karkówki posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą, dokładnie nią nacierając mięso z każdej strony. 
  4. Mięso pozostawiamy w zamkniętym pojemniku około 1-2 godzin lub całą noc. 
  5. Plastry karczku umieszczamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 8-10 minut z każdej strony aż ładnie się zarumieni. 
  6. Po upieczeniu można zawinąć mięso, na kilka minut w folię aluminiową. Będzie wtedy bardziej soczyste.
  7. Karkówkę podajemy posypaną pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz z ulubionymi dodatkami i sosami. 
  8. Smacznego. 
                                                                



2 komentarze

  1. Do podkreślenia smaku oprócz ketchupu, podałam również sos grillowy Tarsmak i wyszło wspaniale, wszyscy goście byli zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń