Składniki :
- 1 opakowanie rurek 250 g cannelloni Lubella
- 700 g świeżego szpinaku
- 300 g twarogu ( można pomieszać z fetą )
- 1 szklanka bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki wymieszane w odrobinie wody
- sól, pieprz do smaku
- olej do wysmarowania formy
Sos beszamelowy :
- 2 szklanki pełnego mleka
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- listki bazylii do dekoracji
- parmezan do posypania
Przygotowanie :
- Szpinak myjemy, pozbawiamy twardych, zdrewniałych końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy, gaz zakręcamy. Szpinak znacznie opadnie, następnie wsypujemy pokruszony twaróg, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Nadzienie jest troszkę rzadkie więc zagęszczamy je rozmieszaną mąką (opcjonalnie ) i ponownie zagotowujemy, studzimy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rurki nadziewamy szpinakiem i układamy jedną obok drugiej.
- Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek sól i pieprz. Kiedy sos ( po 3-4 minutach ) zacznie gęstnieć zakręcamy gaz. Wsypujemy starty ser i mieszamy. Gorący sos wylewamy na nadziane rurki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez około 30-40 minut aż makaron zmięknie. Temperaturę należy zmniejszyć kiedy sos zacznie się przypiekać.
- Cannelloni posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.
- Danie jest smaczne na ciepło i zimno, polecam.
Uwagi;z podanych składników wyszły dwa małe naczynia żaroodporne, farsz szpinakowy który mi został, rozsmarowałam na nadziane rurki i dopiero polałam je sosem beszamelowym, jednak nie musimy tego robić.
Farsz można wykorzystać do innego dania.
Farsz można wykorzystać do innego dania.
To dani to prawdziwa uczta !!!! Chętnie bym sie przysaiadła :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Aż ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńOjejku kocham wszystko co ze szpinakiem *.* Będę musiała wypróbować ten przepis <3
OdpowiedzUsuńhttp://yummyteenplate.blogspot.com