SKŁADNIKI :
- 1 korpus drobiowy
- pęczek szczawiu około 200-300 g
- 2 marchewki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 liść laurowy, ziele angielskie
- 1 liść lubczyku
- sól, pieprz do smaki
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 l wody
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka maki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Korpus myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy kostkę rosołowa, liść laurowy, ziele i zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut.
- Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru łącznie z lubczykiem. Gotujemy następne 20 minut.
- Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy mięso z kości. Mięsko dodajemy do zupy.
- Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.
- Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do zupy i ponownie zagotowujemy.
- Zupę podajemy ciepłą z pokrojonym jajkiem, Smacznego.
Wygląda smakowicie :) Lubię tradycyjne zupy, czy filtrujesz w kuchni wodę kranową przed ugotowaniem na niej zupy? My zamontowaliśmy u siebie filtr kuchenny bo inaczej smak zupy był zakłócony.
OdpowiedzUsuń