Składniki ciasta :
- 4 duże jajka
- 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem :
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 3 pełne szklanki mleka
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- 1 mały olejek migdałowy
- 2 łyżki cukru pudru do masy
- 200 g margaryny lub masła
- 100 g ciemnej czekolady
- czekoladowe trufle do ozdoby
Przygotowanie :
- Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon.
- Budynie mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem. Gotujemy budyń, ciągle go mieszając aż powstanie bardzo gęsta masa. Budyń rozkładamy na dwa talerze i dobrze studzimy, musi byc bardzo zimny.
- Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy.
- Biszkopt odwijamy, rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
- Z ciasta odkrawamy brzegi, czekoladę rozpuszczamy w miseczce w mikrofalówce i smarujemy nią roladę. Na wierzchu układamy czekoladowe trufle.
- Ciasto jest rewelacyjne na drugi i trzeci dzień, smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń