PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BOCZKEIM

15 wrz 2025
data:post.title
        Pierogi z kaszą i boczkiem są ciekawe w smaku. Jak dla mnie są super zwłaszcza podsmażone na złoto. Osobiście polecam przepis. 


         FARSZ :
  • 500 g kaszy gryczanej 
  • 500 g boczku wędzonego
  • 5 dużych cebul
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 jajka 
      CIASTO : 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 i 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • około 600 ml ciepłej wody 
  1. Składniki ciasta wyrabiamy i odkładamy ciasto aby odpoczęło. Nakrywamy je woreczkiem. 
  2. Kaszę gotujemy, zmielony boczek z cebulą podsmażamy na złoto. Kaszę mieszamy z boczkiem, przyprawiamy wszystko porządnie solą i pieprzem, dodajemy jajka i mieszamy. 
  3. Z ciasta wałkujemy małe placuszki i nadziewamy je farszem, zlepiamy pierogi. 
  4. Gotujemy je w osolonym wrzątku, 5 minut licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody. 
  5. Podajemy okraszone cebulką, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału : 


 

Prześlij komentarz