Pierogi z kaszą i boczkiem są ciekawe w smaku. Jak dla mnie są super zwłaszcza podsmażone na złoto. Osobiście polecam przepis.
FARSZ :
- 500 g kaszy gryczanej
- 500 g boczku wędzonego
- 5 dużych cebul
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
CIASTO :
- 100 g miękkiego masła
- 1 i 1/2 kg mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczka soli
- około 600 ml ciepłej wody
- Składniki ciasta wyrabiamy i odkładamy ciasto aby odpoczęło. Nakrywamy je woreczkiem.
- Kaszę gotujemy, zmielony boczek z cebulą podsmażamy na złoto. Kaszę mieszamy z boczkiem, przyprawiamy wszystko porządnie solą i pieprzem, dodajemy jajka i mieszamy.
- Z ciasta wałkujemy małe placuszki i nadziewamy je farszem, zlepiamy pierogi.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku, 5 minut licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody.
- Podajemy okraszone cebulką, smacznego.
Prześlij komentarz