Dzisiaj bardzo smaczne danie czyli bitki w sosie grzybowym. Można je przygotować ze świeżymi grzybami lub suszonymi. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- sól i pieprz do smaku
- słodka, ostra papryka w proszku
- suszony czosnek
- dowolna przyprawa do mięsa
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego
- kilka ziarnek pieprzu
- 2 duże cebule
- 1 garść suszonych podgrzybków
- 1 litr bulionu
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka mąki pszennej do sosu
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso kroimy na kawałki, rozbijamy i przyprawiamy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnkach, garść namoczonych, suszonych grzybów. Wlewamy około 1 litr bulionu i dusimy wszystko do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z sosu i zagęszczamy go.
- Śmietanę mieszamy z mąką pszenną i wodą aż powstanie za klepka, wlewamy ją do sosu i energicznie mieszamy, dodajemy mięso i sos gotowy.
- Bitki podajemy z ziemniakami, kaszą itp. oraz ulubionymi surówkami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz