Dzisiaj podam przepis na expresowy piernik z powidłami. Bardzo szybko się go wykonuje i jest smaczny, wilgotny i czekoladowy. Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami lub do kawki. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanka cukru
- 3 łyżki powideł
- 220 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sodki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
DODATKOWO :
- 3 łyżki mleka
- 100 g czekolady mlecznej
- orzechy, posypki do dekoracji
- lub gotowa polewa dekoracyjna Helio
PRZYGOTOWANIE :
- Margarynę, cukier, miód, kakao, kawę, przyprawę do piernika przekładamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy. Masę studzimy. następnie dodajemy mleko, powidła, jajka i mieszamy.
- Do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodką, dokładnie mieszamy.
- Piernik wylewamy do formy keksowej 30/10 , wysmarowanej oliwą i wysypana manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z studzimy.
- Czekoladę z mlekiem podgrzewamy w mikrofalówce, mieszamy i polewamy nią piernik. Posypujemy ozdobnymi posypkami. Chłodzimy aby czekolada całkowicie zastygła.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Strona pozytywna,bardzo wciągająca,przepis na piernik bardzo mi sie spodobał ,będę z niej korzystać. Mam pytanie,gdzie pani Mariolu zdobyła taką piękną formę prostokątną otwieraną?
OdpowiedzUsuńCiasto jest ułożone na prostokątnym talerzyku :) nie wiem czy o to Pani pyta. Proszę napisać czy o to chodzi :)
UsuńSuper przepis na szybki piernik. Napewno z niego skorzystam już na tegoroczne święta. Dziękunę Pani za niego i życzę Pani zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia w gronie najbliższych oraz Szczęśliwego Nowego Roku, aby był lepszy od poprzedniego ! 👼
OdpowiedzUsuńNa jakim programie piecze Pani piernik?
OdpowiedzUsuńJa ciasta piekę na funkcji termoobieg :)
UsuńSam termoobieg, czy moge ustawic termoobieg plus grzanie dolne? Bede wdzieczna za odpowiedz :)
UsuńOczywiście że można bo temperatura rozchodzi się wtedy po całym piekarniku
UsuńWłaśnie upiekłam ten piernik. Świetny przepis, pięknie pachnie i wysoko wyrósł. Dziękuję i życzę Pani zdrowych i wesołych świąt, Edyta
OdpowiedzUsuńŻyczę panu smacznego i zdrowych oraz pogodnych świąt :)
UsuńPozdrawiam z niemiec pycha 😋
OdpowiedzUsuńciasto ktore zawsze wychodzi i wszystkim smakuje!!! uwielbiam Pani bloga ,dziekuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) pozdrawiam Mariola
UsuńSuper.Pieknie dziękuję.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upieklam piernik. Jest wysmienity
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam:)
Czy moge puec razem dwa pierniki
OdpowiedzUsuń