Golonkę podałam z sosem tatarskim i pieczywem.Polecam również podać je z pieczonymi ziemniaczkami.
SKŁADNIKI :
- 4 golonki wieprzowe,najlepiej tylne po 300- 400 g (u mnie 2 przednie )
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula, kawałek selera
- sól, pieprz, pieprz kajenny
- ostra papryka w proszku
- 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1/2 puszki piwa do zalania golonek
- Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, ja użyłam szybkowaru. Dodajemy przyprawy z warzywami, zalewamy wodą, zamykamy szczelnie garnek i gotujemy 20 minut licząc czas po gwizdaniu garnka ( w zwykłym garnku gotujemy około 2 godzin ).Po tym czasie garnek odparowujemy. Odlewamy płyn i wyciągamy delikatnie golonki, mają być miękkie ale nie rozpadające się.
- Kiedy mięso ostygnie, skórkę nacinam nożem w kratkę i nacieramy przyprawami i czosnkiem.
- Golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy na dno piwo (nie polewamy przyprawionego mięsa, przykrywamy wszystko folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180-190 * C, po około 30 minutach ściągamy folię aluminiową i pozwalamy mięsku się przypiec. W razie konieczności, kiedy piwo całkowicie odparuje należy troszkę jego dolać. Nie chcemy aby nasze mięso wyschło.
- Ja piekłam przednie golonki,bardzo duże więc zużyłam całe piwo a mięso piekłam około 2 godzin.
- Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy jest już miękkie.
- Wyciągamy naczynie z piekarnika. Pozwalamy mięsu trochę ostygnąć.
- Podajemy ciepłe z sosem tatarskim, musztardą pieczonymi ziemniaczkami lub knedlami bawarskimi.
- Smacznego.
rewelacja:D z szybkowaru lubię też żeberka:)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować również żeberka przygotować w szybkowarze :)
OdpowiedzUsuńWow, prawdziwa uczta, wypróbowałam już wiele przepisów z ,kuchni Lidla,a wiele jeszcze czeka, pyszna golonka :)
OdpowiedzUsuńHey mam pytanko widzialam w niektorych filmach na yotube ze wkladaja szybkowar pod biezaca zimna wode i studza po co sie to robi ?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak szybciej ostudzic zawartośc szybkowaru,jednak ja tego nie robię bo szybkowar to mała bąba :),wole poczekac i ręcznie odparowac garnek.Kiedy nie ma w środku pary,wyciągam mięso i studzę na talerzu :) pozdrawiam.
Usuńw instrukcji mojego szybkowaru jest to samo zdjęcie tzn, polewanie wodą pokrywki ale to tylko w celu otworzenia ...chyba zassanej uszczelki , nigdy tego nie robiłem ale chyba producent wie co pisze ;) Mateusz
UsuńŻeby obniżyć temp., a co za tym idzie cisnienie - żeby nie pierdyklo przy otwieraniu ☺
Usuńprzeciez szybkowar ma zaworek ktory sie podnosi zeby spuscic cisnienie , nie ma sensu wsadzania rozgrzanego metalowego garnka pod zimna wode ;p
UsuńOtóż ma to sens. Pod zimną wodę bezpiecznie można obniżyć ciśnienie i otworzyć garnek. Natomiast korzystając z zaworka jest ryzyko oparzenia. Widziałeś ile pary wychodzi i pryska? Wolę metodę zimnej wody.
UsuńHejka ! dzięki za przepis, ja troszkę dłużej gotuję , skracam wtedy pieczenie bo mięsko jest miękkie, pozdrawiam Mateusz
OdpowiedzUsuńWygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?
OdpowiedzUsuńja po godzinnym gotowaniu w szybkowarze i lekkim ostudzeniu golonek, skury opalam palnikiem na skroplony gaz (PALNIK Z BUTLA Alpen Camping 400 ml butane gas koszy 30 zł) tak by skóra była chrupiaca z bablami pychota
OdpowiedzUsuńDzień dobry, chyba nadmiernie zaufałem czasowi gotowania w szybkowarze. Dwadzieścia minut to zdecydowanie za mało na ugotowanie do miękkości. Szkoda, że nie poczytałem innych opinii, w których podaje się czas gotowania na 40-55 minut.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam