Jest to najpopularniejsza przystawka w Grecji.Tradycyjny sos przygotowuje się z jogurtu zmieszanego z tartym ogórkiem,czosnkiem,sokiem z cytryny,koperkiem oraz miętą.Jest zawsze podawany na zimno.
SKŁADNIKI:
- jogurt grecki naturalny,duży 400 g
- serek naturalny 150 g
- mały,świeży ogórek
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem przez praskę,koperkiem ,solą,cukrem i pozostałymi składnikami.
Następnie dodać odciśnięty ogórek,serek,wszystko dokładnie wymieszać.
Pozostawić sos w lodówce aby trochę nabrał smaku.Gotowy najlepiej smakuje schłodzony.
Mało kaloryczny i pyszny- to, co lubię :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam kolacje - mizeria z tym jogurtem. Tata mówi ze to najlepszy jaki moze byc :D
OdpowiedzUsuńNa grilla i do mięs uwielbiam, też kupuję jogurt grecki w Lidlu, fajny jest też naturalny bio :)
OdpowiedzUsuń