PASTERYZOWANE GRZYBY PO KASZUBSKU + FILMIK

18 paź 2013
data:post.title
Grzyby po kaszubsku są przygotowane z podpieczoną cebulką, w zalewie pomidorowo - octowej. Pyszne w smaku, idealne na zagryzkę, przekąskę lub dodatek obiadowy. Jak dla mnie ten przepis jest rewelacyjny.



                                                                   SKŁADNIKI :
  • 4-6  kg świeżych grzybów leśnych
  • 6-8 cebul,pokrojonych w kostkę 
  • 1 i 1/2 szklanka oleju
  • sól, pieprz do smaku 
                                                                      ZALEWA :
  • 4 szklanki wody 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 
  • 4 łyżki soli
  • 3 słoiczki przecieru pomidorowego 30 %
  • 1/2 łyżeczka chili
                                        
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Świeże grzyby oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski.
  2. Olej wlewamy na patelnię, podpiekamy na nim pokrojoną cebulę, do momentu aż zmięknie.
  3. Do dużego garnka przekładamy podpieczoną cebulę, dodajemy wodę, cukier, ocet i przeciery pomidorowe. Mieszamy i zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy ugotowane grzybki i mieszamy. 
  4. Do słoiczków wkładamy po liściu, zielu, pieprzu, oraz napełniamy słoiczki grzybkami z zalewą, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
  5. Pierwszy raz można je spróbować po 2 tygodniach, wtedy dopiero nabierają smaku.
  6. Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





7 komentarzy

  1. Miałam okazję ich próbować, są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z twojego przepisu i wyszły wspaniałe, choć na mój gust zalewa pomidorowa lekko przygasza smak grzybów, to jednak warto tak przetworzone grzybki mieć w swojej spiżarni. Dziękuję za przepisik :) Na pewno będę do niego wracała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie próbuję przepis... mam nadzieję że grzybki będä wyborne 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zaprawilem mały słoiczek zostawiłem na próbę

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można prosić o proporcje jakie będą odpowiednie dla 2 pojemników po 0,75l przegotowanych już opieniek? Przepis wygląda bardzo zacnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis robiłam w zeszłym roku i robię je dziś.Po prostu wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam już z 50 słoików. Rewelacyjny przepis. Ja zamiast 1 łyżeczki ostrej papryki daje 2. Wychodzą lux 👌👌👌
    Mariolka dzięki za ten przepis 😘

    OdpowiedzUsuń