GRZYBY PO KASZUBSKU DO SŁOIKA

18.10.2013
data:post.title
Przepis na tak przygotowane grzybki w sosie pomidorowym bardzo mi się spodobał,wyglądają pięknie i smakują wspaniale.Idealne jako przekąska na zimno lub bezpośrednio ze słoiczka.


                                                            SKŁADNIKI :

  • 1 kg grzybów zważonych po ugotowaniu ( świeżych około 1,5 kg)
  • 3-4 cebule obrane i pokrojone w kostkę
  • 0,5 szklanki oleju
                                                             ZALEWA :
  • 1 szklanka wody 
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżek octu 10 % 
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 30 %  (0,5 małego słoiczka)
  • 1 łyżeczka soli 
  • ostra papryka w proszku do smaku 
  1. Świeże grzyby oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie około pół godziny.Odcedzamy,płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski.
  2. Olej wlewamy do garnka, podpiekamy na nim cebulę, do momentu aż zmięknie, dodajemy ugotowane grzybki.
  3. Wodę na zalewę zagotowujemy z wszystkimi przyprawami.
  4. Do garnka z grzybkami wlewamy zalewę, dokładnie mieszamy.
  5. Napełniamy słoiczki, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
  6. Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.



2 komentarze

  1. Miałam okazję ich próbować, są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z twojego przepisu i wyszły wspaniałe, choć na mój gust zalewa pomidorowa lekko przygasza smak grzybów, to jednak warto tak przetworzone grzybki mieć w swojej spiżarni. Dziękuję za przepisik :) Na pewno będę do niego wracała :)

    OdpowiedzUsuń