PASTERYZOWANE GRZYBY PO KASZUBSKU + FILMIK

18 paź 2013
data:post.title
Grzyby po kaszubsku są przygotowane z podpieczoną cebulką, w zalewie pomidorowo - octowej. Pyszne w smaku, idealne na zagryzkę, przekąskę lub dodatek obiadowy. Jak dla mnie ten przepis jest rewelacyjny.



                                                                   SKŁADNIKI :
  • 4-6  kg świeżych grzybów leśnych
  • 6-8 cebul,pokrojonych w kostkę 
  • 1 i 1/2 szklanka oleju
  • sól, pieprz do smaku 
                                                                      ZALEWA :
  • 4 szklanki wody 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10 % 
  • 4 łyżki soli
  • 3 słoiczki przecieru pomidorowego 30 %
  • 1/2 łyżeczka chili
                                        
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Świeże grzyby oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie około 45 minut. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski.
  2. Olej wlewamy na patelnię, podpiekamy na nim pokrojoną cebulę, do momentu aż zmięknie.
  3. Do garnka z grzybkami dodajemy podpieczoną cebulę oraz wlewamy zalewę, dokładnie mieszamy.
  4. Do słoiczków wkładamy po liściu, zielu, pieprzu, oraz napełniamy słoiczki grzybkami z zalewą, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
  5. Pierwszy raz można je spróbować po 2 tygodniach, wtedy dopiero nabierają smaku.
  6. Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





7 komentarzy

  1. Miałam okazję ich próbować, są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z twojego przepisu i wyszły wspaniałe, choć na mój gust zalewa pomidorowa lekko przygasza smak grzybów, to jednak warto tak przetworzone grzybki mieć w swojej spiżarni. Dziękuję za przepisik :) Na pewno będę do niego wracała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie próbuję przepis... mam nadzieję że grzybki będä wyborne 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zaprawilem mały słoiczek zostawiłem na próbę

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można prosić o proporcje jakie będą odpowiednie dla 2 pojemników po 0,75l przegotowanych już opieniek? Przepis wygląda bardzo zacnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis robiłam w zeszłym roku i robię je dziś.Po prostu wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam już z 50 słoików. Rewelacyjny przepis. Ja zamiast 1 łyżeczki ostrej papryki daje 2. Wychodzą lux 👌👌👌
    Mariolka dzięki za ten przepis 😘

    OdpowiedzUsuń