GRZYBY PO KASZUBSKU DO SŁOIKA + FILMIK

18 paź 2013
data:post.title
Grzyby po kaszubsku są przygotowane z podpieczoną cebulką, w zalewie pomidorowo - octowej. Rewelacyjne w smaku, idealne na zagryzkę, przekąskę lub dodatek obiadowy.Jak dla mnie ten przepis jest rewelacyjny.



                                                                   SKŁADNIKI :
  • 2 kg świeżych grzybów leśnych
  • 3 cebule obrane i pokrojone w kostkę
  • 0,5 szklanki oleju
  • sól
                                                                      ZALEWA :
  • 2 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10 % 
  • 2 łyżki soli
  • 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 30 % ( około 2 małe słoiczki )
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku do smaku 
                                                              DO SŁOIKA 0,5 l:
  • po jednym liściu laurowym
  • po kulce ziela angielskiego
  • po kilka kulek pieprzu
  • po 1/2 łyżeczce gorczycy
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Świeże grzyby oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie około 45 minut. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski.
  2. Olej wlewamy na patelnię, podpiekamy na nim pokrojoną cebulę, do momentu aż zmięknie.
  3. Wodę na zalewę zagotowujemy z wszystkimi przyprawami.
  4. Do garnka z grzybkami dodajemy podpieczoną cebulę oraz wlewamy zalewę, dokładnie mieszamy.
  5. Do słoiczków wkładamy po liściu, zielu, pieprzu, oraz napełniamy słoiczki grzybkami z zalewą, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
  6. Pierwszy raz można je spróbować po 2 tygodniach, wtedy dopiero nabierają smaku.
  7. Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




2 komentarze

  1. Miałam okazję ich próbować, są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z twojego przepisu i wyszły wspaniałe, choć na mój gust zalewa pomidorowa lekko przygasza smak grzybów, to jednak warto tak przetworzone grzybki mieć w swojej spiżarni. Dziękuję za przepisik :) Na pewno będę do niego wracała :)

    OdpowiedzUsuń