SKŁADNIKI :
- 4-6 kg świeżych grzybów leśnych
- 6-8 cebul,pokrojonych w kostkę
- 1 i 1/2 szklanka oleju
- sól, pieprz do smaku
- 4 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu 10 %
- 4 łyżki soli
- 3 słoiczki przecieru pomidorowego 30 %
- 1/2 łyżeczka chili
- Świeże grzyby oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski.
- Olej wlewamy na patelnię, podpiekamy na nim pokrojoną cebulę, do momentu aż zmięknie.
- Do dużego garnka przekładamy podpieczoną cebulę, dodajemy wodę, cukier, ocet i przeciery pomidorowe. Mieszamy i zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy ugotowane grzybki i mieszamy.
- Do słoiczków wkładamy po liściu, zielu, pieprzu, oraz napełniamy słoiczki grzybkami z zalewą, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
- Pierwszy raz można je spróbować po 2 tygodniach, wtedy dopiero nabierają smaku.
- Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.
Miałam okazję ich próbować, są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńZrobiłam z twojego przepisu i wyszły wspaniałe, choć na mój gust zalewa pomidorowa lekko przygasza smak grzybów, to jednak warto tak przetworzone grzybki mieć w swojej spiżarni. Dziękuję za przepisik :) Na pewno będę do niego wracała :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie próbuję przepis... mam nadzieję że grzybki będä wyborne 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaprawilem mały słoiczek zostawiłem na próbę
OdpowiedzUsuńCzy można prosić o proporcje jakie będą odpowiednie dla 2 pojemników po 0,75l przegotowanych już opieniek? Przepis wygląda bardzo zacnie ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis robiłam w zeszłym roku i robię je dziś.Po prostu wspaniałe.
OdpowiedzUsuńZrobiłam już z 50 słoików. Rewelacyjny przepis. Ja zamiast 1 łyżeczki ostrej papryki daje 2. Wychodzą lux 👌👌👌
OdpowiedzUsuńMariolka dzięki za ten przepis 😘