3 BIT NA CIEMNYM BISZKOPCIE

09.03.2014
data:post.title
Od dłuższego czasu chciałam zrobić to ciasto i w końcu jest, proste w przygotowaniu, słodkie i pyszne.
Myślę że nie trzeba jego reklamować. Świetne na każde święta, urodziny i nie tylko.
Oczaruj swoich znajomych tym pysznym ciastem.


                                                          SKŁADNIKI : na biszkopt 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
                                                         MASA BUDYNIOWA : 

Polecam sprawdzony przepis :  krem budyniowy

Na ciasto przygotowałam podwójną porcję kremu.

                                                                  ŚMIETANA : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 1 płaska łyżka żelatyny namoczona i rozpuszczona w 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 cukry waniliowe po 16 g 

                                                               DODATKOWO : 
  • 1 puszka mleka słodzonego,gotowanego 2 i pół godziny, lub dwie małe puszki masy kajmakowej ( gotowej )
  • kawałek czekolady deserowej startej na tarce,do posypania ciasta
  • 1 duża paczka herbatników 
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka, następnie olej i wymieszane mąki z kakao i proszkiem. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 35/25. Pieczemy w temperaturze 170 *C, przez 30 minut. Po ostudzeniu biszkopt kroimy wzdłuż na pół.
  2. Zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami waniliowymi na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę i mieszamy. 
  3. Na pierwszy płat biszkoptu wykładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim ciastem, lekko dociskamy. Następnie wykładamy gęstą masę karmelową, na to równo układamy herbatniki i wykładamy na sałość bitą śmietanę.
  4. Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  5. Przed podaniem posypujemy tartą ciemną czekoladą.
  6. Takie ciacho z dużą ilością kremu lepiej się kroi nożem maczanym w wodzie. Porcje ciasta równo się kroją i wyglądają bardziej estetycznie.
          Smacznego.


7 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie, też używam śmietanki Pilos, jest lepsza niż śmietanka w kartoniku, śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie:) jestem wielką fanka tego ciasta i na sam widok mam ochotę ugryźć monitor, żeby choć załapać się na okruszki:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszło mi o wysokości może 1 cm.. Piana był sztywna, nawet po dodaniu zółtek. Z mąkami i resztą nieco opadła, ale lekko.
    CO mogło pójść źle?

    OdpowiedzUsuń
  4. Często winny jest piekarnik, każdy piecze inaczej, jednak rozmiary blaszki podałam więc nie powinno być problemu. Dzisiaj upiekę jeszcze raz ten biszkopt i dam pani znać jakiej jest dokładnie wysokości. W przepisie jest wszystko ok, natomiast ciemny biszkopt wkładamy do już nagrzanego piekarnika i powinien ładnie wyrosnąć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry, czy w dodatkowych składnikach potrzebne jest Mleko zagęszczone słodzone w puszce,i do czego mam dodać to słodzone mleko?
    Czy użyła Pani do śmietany cukru waniliowego w dwóch sztukach po 16 gr każdy?

    Pozdrawiam serdecznie Pani Mariolu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mleka gotowanego można użyć gotowej masy kajmakowej a cukier waniliowy może być 2 × 16 g.

      Usuń
  6. zawsze robiłam to ciasto na herbatnikach, na pewno kiedyś skorzystam z przepisu i zrobię na ciemnym biszkopcie :) wygląda przepysznie :)
    naszlakusmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń