SKŁADNIKI :
- 2 kg małych pomidorków
- na każdy słoik ; po kwiatostanie kopru, listku laurowym, zielu angielskim, pieprzu, czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 duża łyżka soli na 1 litr wody
- liść chrzanu na wierzch słoika
PRZYGOTOWANIE :
- Słoiki myjemy, wsypujemy przyprawy, następnie uciskamy pomidory w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły.
- Wodę zagotowujemy, solimy i zalewamy słoiki wrzątkiem.
- Na wierzch wciskamy liść chrzanu, uniemożliwi on wypłynięcie pomidorków, dokładnie zakręcamy I odkładamy.
- Po kilku dniach, kiedy pomidory ukisną wynosimy do piwnicy.
- Zimą smakują najlepiej.
Ciekawe muszą być te pomidorki. Nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJak pomidorki ukisną, dodam więcej zdjęc :)
UsuńRobiłam, w zeszłym roku kisiłam malutkie koktajlowe. Są zdrowe i smaczne. Ciekawy smak ma zupa z całej zawartości słoiczka kiszonych, ale też można zalać nimi gołąbki przed pieczeniem, zamiast innego płynu.
OdpowiedzUsuńDziękuje za rade, do zupy są super :)
UsuńW samą porę Mariolciu bo właśnie trwa sezon na pomidory, część działkowych już przetworzyłam ale jeszcze ich trochę będzie.
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła! Dzięki za przepis:)
Koniecznie muszę spróbować ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń