GOFRY ZIEMNIACZANE

20.08.2015
data:post.title
Gofry ziemniaczane to świetny pomysł na danie główne, po upieczeniu wychodzą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku a w dodatku mało tłuste. Podałam je z gulaszem mięsno-warzywnym, parmezanem i kurkami.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 1 kg ziemniaków, zważone po obraniu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smarowania gofrownicy                                                 
                                                                   DODATKOWO :
  • gulasz mięsno-warzywny do polania placków
  • kiełki do posypania
  • tarty parmezan
  • dowolna surówka
                                                               PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki i obraną cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy i doprawiamy ciasto ziemniaczane do smaku.
Na rozgrzaną i naoliwioną gofrownicę nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Zapiekamy gofry do zrumienienia.
Gofry podajemy ciepłe polane gulaszem, posypane parmezanem, pieczonymi kurkami i kiełkami oraz z porcją surówki. Do placków świetnie pasuje kleks gęstej śmietany, polecam.



Prześlij komentarz