- 1 kg ziemniaków, zważone po obraniu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz do smaku
- olej do smarowania gofrownicy
- gulasz mięsno-warzywny do polania placków
- kiełki do posypania
- tarty parmezan
- dowolna surówka
Ziemniaki i obraną cebulę, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy i doprawiamy ciasto ziemniaczane do smaku.
Na rozgrzaną i naoliwioną gofrownicę nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Zapiekamy gofry do zrumienienia.
Gofry podajemy ciepłe polane gulaszem, posypane parmezanem, pieczonymi kurkami i kiełkami oraz z porcją surówki. Do placków świetnie pasuje kleks gęstej śmietany, polecam.
Prześlij komentarz