SKŁADNIKI :
- 250 g jeżyn
- 250 g malin
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 3 serki waniliowe po 150 g
- 2 łyżki żelatyny spożywczej rozmieszane w 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki słodkiego kakao
- tarta, ciemna czekolada do posypania deseru
PRZYGOTOWANIE :
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folia spożywczą.
- Owoce blenderujemy, każde w osobnym naczyniu i z dodatkiem 2 łyżek cukru.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi na sztywno, dodajemy do niej serki waniliowe, miksujemy i dalej mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
- Krem dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy zmiksowane jeżyny a do drugiej maliny.
- Kawę przelewamy do miseczki, maczamy w niej biszkopty i układamy na dnie tortownicy. Na to wylewamy masę jeżynową oraz posypujemy kakaem. Następnie rozkładamy masę z malinami, wyrównujemy, posypujemy kakaem i układamy namoczone biszkopty. Na wierzch rozkładamy ostatnią, jasną masę, rozsmarowujemy. Deser dekorujemy owocami i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem odpinamy boki tortownicy, zdejmujemy folię oraz posypujemy tiramisu tartą czekoladą. Deser podajemy schłodzony, smacznego.
Smakowicie wygląda, mniam :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda bajecznie, jak tort :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuń