TIRAMISU OWOCOWE Z JEŻYNAMI I MALINAMI

30.08.2015
data:post.title
Tiramisu to smaczny, prosty deser który jest znany i na pewno bardzo lubiany. W sam raz na ciepłe dni, mocno owocowy z nutą kawy i pysznymi biszkoptami. W moim tiramisu znajdziecie jeżyny i maliny ale śmiało można dodać inne ulubione owoce. Taka wersja jest mocno orzeźwiająca, Polecam.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 250 g jeżyn
  • 250 g malin
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 cukry waniliowe 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 serki waniliowe po 150 g
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej rozmieszane w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki słodkiego kakao
  • tarta, ciemna czekolada do posypania deseru
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folia spożywczą. 
  2. Owoce blenderujemy, każde w osobnym naczyniu i z dodatkiem 2 łyżek cukru. 
  3. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi na sztywno, dodajemy do niej serki waniliowe, miksujemy i dalej mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
  4. Krem dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy zmiksowane jeżyny a do drugiej maliny.
  5. Kawę przelewamy do miseczki, maczamy w niej biszkopty i układamy na dnie tortownicy. Na to wylewamy masę jeżynową oraz posypujemy kakaem. Następnie rozkładamy masę z malinami, wyrównujemy, posypujemy kakaem i układamy namoczone biszkopty. Na wierzch rozkładamy ostatnią, jasną masę, rozsmarowujemy. Deser dekorujemy owocami i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  6. Przed podaniem odpinamy boki tortownicy, zdejmujemy folię oraz posypujemy tiramisu tartą czekoladą. Deser podajemy schłodzony, smacznego.




4 komentarze