SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki kakao
SER :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 5 jajek
- 50 g rozpuszczonej margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń wiśniowy
- 1 budyń waniliowy
- 30-40 dkg wiśni
PIANA :
- 1/2 szklanki kokosu
- 3 białka ( pozostałe z jajek z ciasta )
- 2 łyżki cukru
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijając wsypujemy kokos.
- Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 25/30 ).
- Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, jeżeli jest twarde możemy je zetrzeć na tarce jarzynowej i równo rozłożyć.
- Na ciasto wylewamy masę wiśniową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 * C. Kiedy sernik lekko się podpiecze rozkładamy na niego, najlepiej łyżką masę waniliową ( masa serowa wiśniowa jest rzadsza więc jeżeli chcemy aby sery się nie pomieszały musimy podpiekać je osobno ) i pieczemy 35-40 minut, uważając aby ciasto się nie spiekło.
- Pod koniec pieczenia wylewamy bezę kokosową, pieczemy jeszcze 5-10 minut na funkcji góra.
- Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, około 1 godziny. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy spód czekoladowy stanie się bardziej wilgotny.
- Przed podaniem serniczek dekorujemy listkami mięty i wiśniami. Smacznego.
Ciekawe czy z inną mąką wyjdzie, gdyż ja pszennej nie mogę, a ciacho wyglada obłędnie.
OdpowiedzUsuńJeżeli jest pani na diecie bezglutenowej to można przygotowac sernik na mące kukurydzianej lub upiec sernik bez
Usuńspodu :) to też będzie dobra alternatywa.
Super to ciasto! Zapisuję sobie przepis:) Wprawdzie nie mam już wiśni, ale myślę, że inne owoce również się sprawdzą :)
OdpowiedzUsuńOwoce do serniczka można dodawac wprawdzie wszystkie :)
UsuńAleż ono piękne! Smakować musiało bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie, jeśli smakuje tak samo, to musi być bajka :D
OdpowiedzUsuń