SKŁADNIKI :
- 1 kg papryczek pomidorowych
- 2 opakowania sera fety po 270 g
- kilka ząbków czosnku
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- kilka gałązek tymianku
- olej do zalania słoiczków
PRZYGOTOWANIE :
Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i studzimy, doprawiamy solą i pieprzem.
Ser fetę rozkruszamy, mieszamy z suszonymi ziołami, pieprzem i nadziewamy papryczki. Na środek każdej wciskamy ciemną oliwkę. układamy je w słoiczkach, dodajemy po gałązce tymianku i 2-3 ząbkach czosnku.
Słoiczki zalewamy gorącym olejem i szczelnie zakręcamy, przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.
Świetny pomysł. Muszę wypróbować u siebie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015.
OdpowiedzUsuń