SKŁADNIKI : na 6 pucharków
- 5-6 dojrzałych brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
- duża garść listków melisy
- kilka borówek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, jak się nie da to wystarczy je sparzyć we wrzątku i skórka sama zacznie odchodzić. Wyjmujemy pestki i kroimy owoce nie kawałki.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, po ostudzeniu dodajemy do niej pokrojone brzoskwinie, mieszamy i nakładany do pucharków. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia.
- Listki melisy ucieramy w możdzieżu na papkę.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem, z cukrami waniliowymi na sztywno, dodajemy melisę i wlewamy rozpuszczoną żelatynę, energicznie mieszamy.
- Na zastygnięte galaretki wykładamy śmietanę, dekorujemy borówkami i listkami melisy.
- Desery podajemy schłodzone.
Prześlij komentarz