WIEPRZOWE RAGOUT Z KURKAMI

03.08.2015
data:post.title
Wieprzowe ragout to danie jednogarnkowe, mało pracy, mycia i sprzątania. Mięso dusi się z jarzynami w winie, wychodzi bardzo delikatne idealne do makaronu, ziemniaków czy kaszy. Do gulaszu dodałam kurki, całe danie wyszło super pyszne. Polecam.


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 1 kg szynki wieprzowej 
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • plaster selera
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • opakowanie kurek
  • natka pietruszki
                                                                     PRZYGOTOWANIE : 

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Posypujemy je mąką i lekko mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej, podpiekamy na nim mięso do zrumienienia. Jak się przyklei do garnka to nie szkodzi. Dodajemy liść laurowy, ziele i kulki pieprzu, następnie wsypujemy pokrojoną cebulę, marchew i seler.Wlewamy wino i bulion, dodajemy przecier pomidorowy,zmniejszamy gaz i dusimy mięso około 45 minut, co jakiś czas mieszając.
Gulasz doprawiamy do smaku, w razie konieczności, gdyby był za gęsty, dolewamy bulionu. Na koniec dodajemy umyte kurki, chwilkę dusimy i zakręcamy gaz. Posypujemy natka pietruszki, mieszamy.
Ragout podajemy z makaronem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego.






1 komentarz

  1. Bardzo smakowite:-) I chyba nawet mam szynkę zamrożoną, a kurki tylko czekają:-)

    OdpowiedzUsuń