Kostka jest bardzo pyszna, słodka i idealna do kawki, na przyjęcia itp. Ciasto piecze się szybko, pięknie pachnie cynamonem. Jedyna zabawa to maczanie kostek ciasta w polewie i kokosie, oraz czekanie aż polewa zastygnie.
Ciastka dyniowe są na prawdę rewelacyjne.
SKŁADNIKI :
- 3/4 szklanki musu z dyni gotowanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanka oleju
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 gęsty dżem jabłkowy
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, aż podwoi swoją objętość, następnie wlewamy jogurt, olej i mus z dyni. Dalej miksując wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy prostokątnej 25/30. Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, do suchego patyczka.
Ciasto studzimy, przecinamy na dwie połówki, smarujemy dżemem i ciasto składamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło.
POLEWA :
- 125 g masła
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek pełnego mleka w proszku
Ponadto;
- 200 g wiórek kokosowych
Ciasto kroimy na paski a z pasków kroimy kwadraciki, średniej wielkości, maczamy w polewie, następnie w kokosie i układamy na talerzu. Ciastka przekładamy do lodówki, polewa z kokosem szybciej się zsiądzie. Przed podaniem kostkę można przekroić na pół ale jest to niekonieczne. Smacznego.
przepysznie wyglada :) ostatnio trochę eksperymantuję w kuchni, a więc i to postaram się spróbować :D
OdpowiedzUsuńJa również eksperymentuje w kuchni dla tego zamiast babki dyniowej zrobiłam kostkę kokosową i dzieci ją chętnie zjadają, przyznam że sama się nią zajadam :)
Usuńfajne,muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńTeż przepadam za dyniowymi wypiekami, a to ciasto kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń