CUKINIA NADZIEWANE MIĘSEM I KUSKUSEM

22.08.2015
data:post.title
Cukiniowy sezon nadal trwa, wiec staram się jak najwięcej wykorzystać w kuchni to świetne warzywo. Cukiniowe krążki nadziałam mięsem wymieszanym z kaszą kuskus. Zapiekłam je z pomidorami i serem. Każdy zwolennik cukinii może się domyśleć że danie wyszło bardzo smaczne.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jaka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchwka, starta na tarce jarzynowej
  • 2-3 młode cukinie
  • 20 dkg żółtego, tartego sera
                                                                             SOS : 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 2 łyżki oleju
Cebulę drobno kroimy, podpiekamy z czosnkiem na oleju, wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i prużymy kilka minut aż płyny odparują. Gęstniejący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać.

                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Do dużej miski przekładamy  mięso mielone, dodajemy przyprawy, marchew, pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypujemy kaszę, wbijamy jaka i wyrabiamy masę.
Cukinię kroimy na 5 centymetrowe kawałki, wydrążamy środek łyżką do lodów, tak aby było miejsce na farsz. Kawałki cukinii solimy i odkładamy na kilka minut.
Z cukinii wylewamy powstałe, ewentualnie soki, nadziewamy mięsem mielonym, po sam brzeg i układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut, po tym czasie posypujemy danie obficie serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Cukinie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę ostygną. Podajemy ciepłe z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego.





Prześlij komentarz