SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kaszy kuskus
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchwka, starta na tarce jarzynowej
- 2-3 młode cukinie
- 20 dkg żółtego, tartego sera
SOS :
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy przyprawy, marchew, pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypujemy kaszę, wbijamy jaka i wyrabiamy masę.
Cukinię kroimy na 5 centymetrowe kawałki, wydrążamy środek łyżką do lodów, tak aby było miejsce na farsz. Kawałki cukinii solimy i odkładamy na kilka minut.
Z cukinii wylewamy powstałe, ewentualnie soki, nadziewamy mięsem mielonym, po sam brzeg i układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut, po tym czasie posypujemy danie obficie serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Cukinie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę ostygną. Podajemy ciepłe z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Prześlij komentarz