NALEŚNIKI PO GÓRALSKU

24.08.2015
data:post.title
Naleśniki po góralsku są rewelacyjne, podane z twarogiem, oscypkiem i kiełbasą. Smakują na ciepło jak i na zimno. Polecam.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, dobrze je mieszamy, aby nie powstały gródki. Na rozgrzanym oleju pieczemy naleśniki, wychodzi ich około 6-8.

                                                                       FARSZ :
  • 200 g twarogu
  • 200 g oscypka wędzonego
  • 1 chuda kiełbasa, pokrojona w drobną kostkę 
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
                                                                     PANIERKA : 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 
  • olej do podpieczenia
                                                                  DODATKOWO : 
  • 100 g kurek podpieczonych z cebulą i suszoną żurawiną 
Do miski przekładamy twaróg, starty na tarce oscypek, podpieczoną kiełbasę z cebulą, przyprawy. Dokładnie mieszamy farsz.
Na upieczone naleśniki nakładamy po łyżce farszu, rozsmarowujemy i składamy placki na pół i jeszcze raz na pół.
Naleśniki panierujemy w jajku i bułce tartej, podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony aż się zarumienią.
Podajemy ciepłe posypane podpieczonymi kurkami, żurawiną i oscypkiem.
Smacznego.





1 komentarz

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń