SKŁADNIKI :
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 120 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 gruszki
- garść orzechów włoskich
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy mikserem, z cukrem na puch. Dalej ubijając wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło a po chwili wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry, orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Na wysmarowaną formę na tartę wylewamy ciasto, na górę układamy kawałki gruszek oraz orzechy.
Pieczemy tatrę 30-40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów bakaliowych i syropem morelowym. Smacznego.
Prześlij komentarz