CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

17.08.2015
data:post.title
Dzisiaj przepis na ciasto, mocno czekoladowe z gruszkami i orzechami. Piekłam je w formie na tartę a podałam z lodami i kleksem syropu morelowego. Do krojenia ciasta użyłam rewelacyjnych noży Viktorinox, dostępnych w ostry sklep. Ciasto jest lekkie, aromatyczne a orzechy dodają mu smaku.



                                                                   SKŁADNIKI :
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • garść orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Jajka ubijamy mikserem, z cukrem na puch. Dalej ubijając wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło a po chwili wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry, orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Na wysmarowaną formę na tartę wylewamy ciasto, na górę układamy kawałki gruszek oraz orzechy.
Pieczemy tatrę 30-40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów bakaliowych i syropem morelowym. Smacznego.





Prześlij komentarz