SKŁADNIKI :
- 1 średniej wielkości kalafior
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 10 dkg żółtego sera tartego
- świeża bazylio do posypania zapiekanki
PRZYGOTOWANIE :
Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy.
W garnku, na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki oraz pokrojoną cukinię. Często mieszamy, aby mięso się nie zbryliło. Wlewamy bulion wymieszany z przecierem i doprawiamy sos do smaku. Gotujemy około 15-20 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy część sosu, na to układamy kawałki kalafiora i polewamy je resztą sosu, posypujemy tartym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Zapiekankę podajemy jako danie główne. Smacznego.
A można czymś zastąpić ten kalafior? :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z innymi warzywami :)
Usuńzrobiłam, jest przepyszna. dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń