KALAFIOR ZAPIEKANY PO BOLOŃSKU z cukinią

11.08.2015
data:post.title
Kalafior można przygotować na wiele sposobów, na ciepło z bułką tartą, pieczony w cieście itp. Dzisiaj pomysł na kalafior, po bolońsku, zapieczonym z serem. Mięsna zapiekanka kalafiorowa wyszła bardzo smaczna, natomiast kalafior świetnie zastąpił tradycyjny makaron.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 10 dkg żółtego sera tartego
  • świeża bazylio do posypania zapiekanki
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 

Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy.
W garnku, na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki oraz pokrojoną cukinię. Często mieszamy, aby mięso się nie zbryliło. Wlewamy bulion wymieszany z przecierem i doprawiamy sos do smaku. Gotujemy około 15-20 minut. 
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy część sosu, na to układamy kawałki kalafiora i polewamy je resztą sosu, posypujemy tartym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut.  Zapiekankę podajemy jako danie główne. Smacznego.





2 komentarze