PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA KURKAMI

22.08.2015
data:post.title
Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów, dzisiaj pomysł na pierś kurczaka nadziewaną właśnie tymi, delikatnymi grzybami. Pierś po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki i podajemy jako danie główne z ulubionymi dodatkami.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 2 duże, podwójne piersi z kurczaka 
  • 1 opakowanie kurek ( około 250 g )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
  • 1 szklanka bulionu
  • olej do podpieczenia
  • wykałaczki
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobno, łącznie z cebulą. 
Na patelni na oleju podpiekamy cebulę z czosnkiem, dodajemy kurki i pokrojony szczypiorek. mieszamy oraz doprawiamy do smaku.
Po kilku minutach, kiedy płyny odparują przekładamy farsz do miseczki.
Piersi z kurczaka myjemy, następnie nacinamy wzdłuż, każdy kawałek mięsa tworząc otwór, lub przecinamy tak aby powstał cienki kotlet. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką, nakładamy po dużej łyżce farszu i delikatnie zwijamy, spinając końce mięsa wykałaczkami. 
Mięsne roladki obsmażamy z każdej strony na oleju, wlewamy bulion i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Roladki wykładamy na talerz, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Z pozostałego wywaru przygotowujemy sos który przyda się do polania mięsa. 
Smacznego.


2 komentarze

  1. Boskie!! Jutro będa na obiad!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Zapisuję do wypróbowania
    Dziękuję za udział w akcji "Pora na kurki 2015"
    Pozdrawiam
    Iwona

    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń