SAŁATKA Z CUKINII W ZALEWIE CURRY

03.08.2015
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na sałatkę pasteryzowaną z cukinii, papryki i marchewki, w zalewie curry. Idealna na zimę, jako dodatek do obiadów, kanapek itp.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg młodej cukinii
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • gorczyca, ziele, pieprz, koperek i liść laurowy
                                                                      ZALEWA : 
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 plaska łyżeczka curry
Składniki zalewy zagotowujemy, pozostawiamy do ostygnięcia.

                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Cukinię, cebulę, marchew i paprykę szatkujemy. Przekładamy do miski, wlewamy letnią zalewę, mieszamy i pozostawiamy sałatkę na 1 godzinę, cukinia w tym czasie puści sok.
Do umytych słoiczków nakładamy po jednym liściu laurowym, zielu angielskim i kilku ziarnkach pieprzu. Wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i nakładamy sałatkę łącznie z zalewą.
Słoiczki zakręcamy, układamy w garnku, zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i gotujemy 10 minut licząc czas od zagotowania się wody. Wykładamy ostrożnie, studzimy i odkładamy w chłodne miejsce.



Prześlij komentarz