SKŁADNIKI :
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 kiełbasy śląskie
- 3 cienkie parówki
- 1 cebula
- 1 duża papryka czerwona
- 4 pomidory
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 30 dkg pieczarek
- 0,5 lita bulionu
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- 2 łyżki oleju
- Fasolkę szparagową oczyszczamy, tniemy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory, marchew i przecier. Zalewamy bulionem i dusimy warzywa około 20 minut.
- Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na oleju aż się zrumieni, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z leczo.
- Pieczarki szatkujemy, cukinię kroimy w kostkę dodajemy do garnka, mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu około 10 -20 minut.
- Danie doprawiamy do smaku, kiedy płyny znacznie już odparują a warzywa będą miękkie leczo jest gotowe. Doprawiamy do smaku.
- Parówki kroimy na plasterki, dodajemy do garnka, mieszamy, nie gotujemy. Po kilku minutach, kiedy leczo troszkę ostygnie nakładamy na talerze, podajemy z ulubionym pieczywem.
- Smacznego.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPo prostu leczo na bogato ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji "Pora na pomidora" :)
Co ta potrawa ma wspólnego z leczem ?
OdpowiedzUsuńTo żadne leczo lecz potrawa jednego garnka bez mięsa - dla mnie za bardzo jedzie kiełbasą a wiadomo ,że to chemia bo kiełbas sie obecnie nie wędzi lecz marze jakimś chemicznym świństwem. Daję 1 punkt za stanie przy garnku
OdpowiedzUsuńOj jaka Pani wyrozumiała :) bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńZrobiłam... wyszło pyszne 😋 tylko zamiast kiełbasy dałam podsmażoną pierś z kurczaka. Dziękuję za pomysł 😊
OdpowiedzUsuńJulka- śmieszna jesteś
OdpowiedzUsuń