Dzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 3 łyżki marmolady
- 500 g rabarbaru
- 3 jabłka
- 5 białek
- 2 cukry waniliowe
- 1/4 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE :
- Rabarbar tniemy na małe kawałki i zasypujemy cukrem, jabłka obieramy i kroimy na kawałki.
- Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i chwilkę jeszcze ciasto wyrabiamy. Jest już gotowe.
- Przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 25/30 cm. Rozkładamy na dnie większą część ciasta.
- Na ciasto rozsmarowujemy marmoladę. Na to rozkładamy rabarbar oraz jabłka.
- Pozostałą pianę ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i cukier, miksujemy a po chwili wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
- Pianę wylewamy na owoce a na pianę kruszymy pozostałe ciasto kruche.
- Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % C, funkcja termoobieg. Gdyby ciasto zaczęło się przypiekać zmieniamy funkcję na góra/dół.
- Studzimy ciasto kilka godzin i można je jeść, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Pycha! Poprosimy o kawałek do filiżanki kawy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) To smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń