ŻEBERKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ W SŁOIKU + SKŁADNIKI

19 cze 2021
data:post.title
Pyszne żeberka z kiszoną kapustą w słoiku. Danie obiadowe zamknięte na dłużej :) 


SKŁADNIKI : 
  • 3 kg kiszonej kapusty 
  • liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie
  • 2-3 kg żeberek 
                                                                      PRZYPRAWY : 
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • czosnek granulowany 
  • majeranek
  • odrobina ketchupu 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żeberka myjemy , osuszamy i przyprawiamy. układamy na blaszce piekarnika, przykrywamy folia i pieczemy około 1-2 godzin, w temperaturze 180 % C, do miękkości. Pod koniec pieczenia ściągamy folię. 
  2. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do kapusty wlewamy soki które wytworzyły się z pieczenia żeberek. Mieszamy. 
  3. Do słoików wkładamy porcję kapusty, do tego 2-3 żeberka i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w wodzie około 20-30 minut, licząc czas od zagotowania się wody. 
  4. Po ostudzeniu przechowujemy w piwnicy, moje słoiki stoją już rok i są dobre, smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału 


 

Prześlij komentarz