Pyszne żeberka z kiszoną kapustą w słoiku. Danie obiadowe zamknięte na dłużej :)
SKŁADNIKI :
- 3 kg kiszonej kapusty
- liść laurowy, pieprz w ziarnkach i ziele angielskie
- 2-3 kg żeberek
PRZYPRAWY :
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- czosnek granulowany
- majeranek
- odrobina ketchupu
- Żeberka myjemy , osuszamy i przyprawiamy. układamy na blaszce piekarnika, przykrywamy folia i pieczemy około 1-2 godzin, w temperaturze 180 % C, do miękkości. Pod koniec pieczenia ściągamy folię.
- Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do kapusty wlewamy soki które wytworzyły się z pieczenia żeberek. Mieszamy.
- Do słoików wkładamy porcję kapusty, do tego 2-3 żeberka i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w wodzie około 20-30 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
- Po ostudzeniu przechowujemy w piwnicy, moje słoiki stoją już rok i są dobre, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Prześlij komentarz