Pyszne ciasto z truskawkami i to bez pieczenia, w dodatku z budyniową masą. Polecam na ciepłe dni i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 1 litr mleka 3/2 %
- 3 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- biszkopty podłużne 1-2 paczki
- 1 szklanka zagotowanego mleka do maczania biszkoptów
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- Mleko wlewamy do garnka, trochę odlewamy do szklanki. W szklance mieszamy z budyniami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.
- Galaretki mieszamy w 3 i 1/2 szklance wrzątku i studzimy.
- Truskawki oczyszczamy i kroimy na talarki.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy po trochu zimny budyń.
- Biszkopty maczamy w zagotowanym i ostudzonym mleku, wykładamy je na dno formy o wymiarach 25/30 cm. Na to rozkładamy część masy, ponownie biszkopty i masa, na to truskawki i tężejąca galaretka.
- Ciasto chłodzimy kilka godzin.
- Podajemy zimne, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału:
Dzień dobry. Wczoraj robiłam Pani ciasto i coś mi nie tak wyszło bo masa nie zastygła nie wiem czemu. W smakuje jest dobre,ale coś z masą nie tak
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńrobiłam i wyszła duza blacha a ciasto super .
OdpowiedzUsuń