BUDYNIOWIEC Z TRUSKAWKAMI NA BISZKOPTACH + FILMIK

19 cze 2021
data:post.title
Pyszne ciasto z truskawkami i to bez pieczenia, w dodatku z budyniową masą. Polecam na ciepłe dni i nie tylko. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 litr mleka 3/2 % 
  • 3 budynie waniliowe bez cukru  po 40 g 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • biszkopty podłużne 1-2 paczki 
  • 1 szklanka zagotowanego mleka do maczania biszkoptów 
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mleko wlewamy do garnka, trochę odlewamy do szklanki. W szklance mieszamy z budyniami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy. 
  2. Galaretki mieszamy w 3 i 1/2 szklance wrzątku i studzimy. 
  3. Truskawki oczyszczamy i kroimy na talarki. 
  4. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy po trochu zimny budyń. 
  5. Biszkopty maczamy w zagotowanym i ostudzonym mleku, wykładamy je na dno formy o wymiarach 25/30 cm. Na to rozkładamy część masy, ponownie biszkopty i masa, na to truskawki i tężejąca galaretka.  
  6. Ciasto chłodzimy kilka godzin. 
  7. Podajemy zimne, smacznego. 
                                           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału: 



 

3 komentarze

  1. Dzień dobry. Wczoraj robiłam Pani ciasto i coś mi nie tak wyszło bo masa nie zastygła nie wiem czemu. W smakuje jest dobre,ale coś z masą nie tak

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam i wyszła duza blacha a ciasto super .

    OdpowiedzUsuń