Pyszne ciasto maślano - śmietanowe z rabarbarem, w okresie wiosennym polecan to ciasto.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła ( temperatura pokojowa )
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mąki pszennej, tortowej ( szklanka zawiera 130 g mąki )
- 500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
KRUSZONKA :
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 4-5 łyżek mąki tortowej
PRZYGOTOWANIE :
- Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem. mieszamy i odkładamy na czas wykonywania ciasta.
- Masło utrzeć z cukrem, następnie dodajemy jajka, śmietanę i dalej ucieramy. Po chwili wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąki. Miksujemy aż składniki się połączą.
- Formę o rozmiarze 25/30 cm smarujemy masłem. Wykładamy całe ciasto, na wierzch rozkładamy rabarbar lekko go dociskając.
- Kruszonka - składniki przekładamy do miski i zagniatamy aż powstanie kruszonka.
- Posypujemy nią wierzch ciasta.
- Pieczemy 45 minut, temperatura 180 % *, funkcja termoobieg lub góra/dół.
- Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimne kroimy i zjadamy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz