Pyszny sernik o smaku cytrynowo - truskawkowym, z dodatkiem delicji. Idelany na ciapłe dni i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 cukry waniliowe
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka żelatyny (deserowej )
DODATKOWO :
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki żelatyny ( użyłam deserowej )
- 1 opakowanie delicji
- 1 opakowanie dowolnych ciastek ( u mnie owsiane z czekoladą) + 50 g masła
- 500 g truskawek
- Ciastka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i wykładamy masą z ciastek dno tortownicy.
- Galaretkę cytrynową i truskawkową rozpuszczamy łącznie każdą z jedną łyżką żelatyny. Do każdej z galaretek wlewamy po 1/2 część kubka wrzątku, mieszamy aż wszystko się rozpuści.
- Do następnej - truskawkowej galaretki ( potrzebna na wierzch ciasta ) dodajemy 400 ml wrzątku i dokładnie mieszamy.
- Zimną śmietanę 30 % ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem, na sztywno. Po ubiciu śmietany dodajemy 1 łyżkę żelatyny deserowej do serników i jeszcze chwilę ucieramy. Po utarciu dodajemy cały ser, ponownie mieszamy.
- Ser dzielimy na dwie połówki i do każdej dodajemy po jednej galaretce ( z mniejszą ilością wody ). Dokładnie mieszamy.
- Na dno tortownicy wylewamy ser z galaretkę truskawkowa, odkładamy tortownicę na 10 minut do zamrażarki. Wyjmujemy układamy delicje i na to wylewamy ser z galaretką cytrynowa.
- Ponownie całość odkładamy do zamrażarki na 10 mnut. Wyjmujemy i rozkładamy na wierzchu pokrojone truskawki. Sernik chłodzimy w lodówce.
- Kiedy galaretka truskawkowa zacznie tężeć to wylewamy ją na wierzch sernika i ponownie chłodzimy.
- Ciasto kroimy kiedy całkowicie stężeje. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz