SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I DELICJAMI + FILMIK

22 maj 2022
data:post.title
Pyszny sernik o smaku cytrynowo - truskawkowym, z dodatkiem delicji. Idelany na ciapłe dni i nie tylko. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 3 cukry waniliowe 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 łyżka żelatyny (deserowej )
                                                                     DODATKOWO : 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki żelatyny ( użyłam deserowej )  
  • 1 opakowanie delicji
  • 1 opakowanie dowolnych ciastek ( u mnie owsiane z czekoladą)  + 50 g masła 
  • 500 g truskawek 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciastka miksujemy, dodajemy rozpuszczone masło i wykładamy masą z ciastek dno tortownicy.
  2. Galaretkę cytrynową i truskawkową rozpuszczamy łącznie każdą z jedną łyżką żelatyny. Do każdej z  galaretek wlewamy po 1/2 część kubka wrzątku, mieszamy aż wszystko się rozpuści. 
  3. Do następnej - truskawkowej galaretki ( potrzebna na wierzch ciasta ) dodajemy 400 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. 
  4. Zimną śmietanę 30 % ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem, na sztywno. Po ubiciu śmietany dodajemy 1 łyżkę żelatyny deserowej do serników i jeszcze chwilę ucieramy. Po utarciu dodajemy cały ser, ponownie mieszamy. 
  5. Ser dzielimy na dwie połówki i do każdej dodajemy po jednej galaretce ( z mniejszą ilością wody ). Dokładnie mieszamy. 
  6. Na dno tortownicy wylewamy ser z galaretkę truskawkowa, odkładamy tortownicę na 10 minut do zamrażarki. Wyjmujemy układamy delicje i na to wylewamy ser z galaretką cytrynowa. 
  7. Ponownie całość odkładamy do zamrażarki na 10 mnut. Wyjmujemy i rozkładamy na wierzchu pokrojone truskawki. Sernik chłodzimy w lodówce. 
  8. Kiedy galaretka truskawkowa zacznie tężeć to wylewamy ją na wierzch sernika i ponownie chłodzimy. 
  9. Ciasto kroimy kiedy całkowicie stężeje. Smacznego. 
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz