MŁODA KAPUSTA NA CIEPŁO Z KOPERKIEM + FILMIK

19 maj 2022
data:post.title
Młoda kapusta na ciepło to pyszny dodatek obiadowy, w okresie wiosennym warto ją przygotować. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 mały pęczek koperku 
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka jarzynki 
  • 2 szklanki wody ( szklanka ma pojemność 250 ml )

                                                                       ZASMAŻKA : 
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki octu 10 % 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, solimy i dodajemy jarzynkę. Wlewamy wode i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. 
  2. Kapustę mieszamy i doprawiamy do smaku, jeszcze chwilkę gotujemy i pozwalamy aby trochę płyny odparowały oraz doprawiamy do smaku.
  3. Po zakręceniu gazu dodajemy pokrojony koperek i ocet, mieszamy.
  4. Na małej patelni przygotowujemy zasmażkę. Kiedy będzie lekko złota przekładamy ją do kapusty i energicznie mieszamy. 
  5. Kapusta jest gotowa. 
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz