Młoda kapusta na ciepło to pyszny dodatek obiadowy, w okresie wiosennym warto ją przygotować. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 główki młodej kapusty
- 1 mały pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka jarzynki
- 2 szklanki wody ( szklanka ma pojemność 250 ml )
ZASMAŻKA :
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki octu 10 %
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, solimy i dodajemy jarzynkę. Wlewamy wode i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
- Kapustę mieszamy i doprawiamy do smaku, jeszcze chwilkę gotujemy i pozwalamy aby trochę płyny odparowały oraz doprawiamy do smaku.
- Po zakręceniu gazu dodajemy pokrojony koperek i ocet, mieszamy.
- Na małej patelni przygotowujemy zasmażkę. Kiedy będzie lekko złota przekładamy ją do kapusty i energicznie mieszamy.
- Kapusta jest gotowa.
Prześlij komentarz