Smaczne i expresowe ciasto z truskawkami i kruszonką. Idealne na letnie dni z owocami sezonowymi.
SKŁADNIKI :
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml mleka 3/2 %
- 1/2 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g truskawek
KRUSZONKA :
- 50 g masła
- 3-4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru
- Jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste, następnie wlewamy mleko i olej, dalej ubijamy.
- Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, miksujemy i ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch rozkładamy truskawki.
- Z zimnego masła, cukru i maki robimy kruszonkę i rozsypujemy na wierzchu.
- Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 175-180 % *.
- Po upieczeniu pozostawiamy je około 1 godzinę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz