FOCACCIA Z OLIWKAMI I POMIDORKAMI + FILMIK

15 cze 2023
data:post.title
Fociaccia to cienkie, pyszne drożdżowe ciasto przypominające pizzę, pachnące oliwą. Puszysta pokrojona w paski jest idealna do podjadania z sosami, pastami, humusem itp. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 g pszennej mąki 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody 
  • 2 łyżki cukru 
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • sól do smaku 
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • liście bazyli 
PRZYGTOWANIE : 
  1. Drozdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i przekładamy do misy robota, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na naoliwioną i wyłożoną papierem blaszkę i rozciągamy je tak aby powstało cienkie ciasto na całą powierzchnię. 
  3. Ciasto po wierzchu skrapiamy oliwą, na to rozkładamy liście bazylii i pomidorki koktajlowe. 
  4. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % , funkcja termoobieg około 20 minut. 
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu focaccie można kroić i podawać. 
  6. Smacznego . 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz