Fociaccia to cienkie, pyszne drożdżowe ciasto przypominające pizzę, pachnące oliwą. Puszysta pokrojona w paski jest idealna do podjadania z sosami, pastami, humusem itp.
SKŁADNIKI :
- 500 g pszennej mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- liście bazyli
PRZYGTOWANIE :
- Drozdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i przekładamy do misy robota, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na naoliwioną i wyłożoną papierem blaszkę i rozciągamy je tak aby powstało cienkie ciasto na całą powierzchnię.
- Ciasto po wierzchu skrapiamy oliwą, na to rozkładamy liście bazylii i pomidorki koktajlowe.
- Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % , funkcja termoobieg około 20 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu focaccie można kroić i podawać.
- Smacznego .
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz