CIASTO BISKUP + FILMIK

17 wrz 2024
data:post.title
Pyszne, przekładane ciasto biszkoptowe oraz makowo - kokosowe. Do tego owocowa żelka i masa budyniowa. W całości ciasto jest pyszne. 


      CIASTO : 
  • 4 jajka 
  • 1/4 szklanka cukru 
  • (szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 4 łyżki oleju 
  • 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka z czubkiem, mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      CIASTO BEZOWE : 
  • 4 białka 
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanka maku 
       MASA : 
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem (1 ma 60 g )
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
      DODATKOWO :
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wrzątku (wody )
  • 1 dżem wiśniowy (410 g )
  • 200 g masła do masy 
  • 100 g mlecznej czekolady + 3 łyżki mleka
      PRZYGOTOWANIE : 
  1. CIASTO - białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksując wlewamy olej. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem 23/33 cm. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 *C.
  2. MASA- z podanych składników gotujemy budyń, następnie przekładamy go na talerze aby szybciej ostygnął. Jak budyń będzie zimny ucieramy go z masłem o temperaturze pokojowej. 
  3. CIASTO BEZOWE - białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Do białek wsypujemy wiórki kokosowe i mak. Ciasto wykładamy na blaszkę o takich samych rozmiarach i pieczemy 20-25 minut, temperatura 180 *C.
  4. ŻELKA- galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy dżem ( można dosypać również garść dowolnych owoców ), mieszamy, odkładamy aż zacznie tężeć. 
  5. PRZEŁOŻENIE - biszkopt, na to żelka ( po wylaniu jaj ciasto odkładamy do lodówki aż galaretka zastygnie ). Następnie masa i ciasto bezowe. 
  6. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka  wylewamy ją na ciasto. 
  7. Po leżakowaniu w lodówce można je pokroić, smacznego.
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 
 


 

Prześlij komentarz