Pyszne, przekładane ciasto biszkoptowe oraz makowo - kokosowe. Do tego owocowa żelka i masa budyniowa. W całości ciasto jest pyszne.
CIASTO :
- 4 jajka
- 1/4 szklanka cukru
- (szklanka ma pojemność 250 ml )
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka z czubkiem, mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
- 1/2 szklanka maku
MASA :
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem (1 ma 60 g )
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
DODATKOWO :
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wrzątku (wody )
- 1 dżem wiśniowy (410 g )
- 200 g masła do masy
- 100 g mlecznej czekolady + 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
- CIASTO - białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej miksując wlewamy olej. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem 23/33 cm. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 *C.
- MASA- z podanych składników gotujemy budyń, następnie przekładamy go na talerze aby szybciej ostygnął. Jak budyń będzie zimny ucieramy go z masłem o temperaturze pokojowej.
- CIASTO BEZOWE - białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Do białek wsypujemy wiórki kokosowe i mak. Ciasto wykładamy na blaszkę o takich samych rozmiarach i pieczemy 20-25 minut, temperatura 180 *C.
- ŻELKA- galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy dżem ( można dosypać również garść dowolnych owoców ), mieszamy, odkładamy aż zacznie tężeć.
- PRZEŁOŻENIE - biszkopt, na to żelka ( po wylaniu jaj ciasto odkładamy do lodówki aż galaretka zastygnie ). Następnie masa i ciasto bezowe.
- Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka wylewamy ją na ciasto.
- Po leżakowaniu w lodówce można je pokroić, smacznego.
Prześlij komentarz