Pasata pomidorowa nie musi być tylko ze sklepu, można ją samemu przygotować i będzie zawsze pod ręką w momencie kiedy chcemy ją użyć.
SKŁADNIKI :
- pomidory mięsiste (dowolna ilość )
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Mięsiste pomidory myjemy, przecinamy na pół i przekładamy do dużego garnka. Gotujemy je na niedużym ogniu, około 20-30 minut aż będą mięciutkie. Po lekkim ostudzeniu odlewamy wodę a pomidory zostawiamy. Należy je teraz zblendować. Następnie partiami przecieramy mus przez sitko. Mus jest na tyle gęsty że nie trzeba go odparowywać jednak można gdy chcemy uzyskać bardzo gęstą passatę ale ona już jest gęsta tak więc tylko ją doprawiamy do smaku cukrem i solą i nalewamy do słoiczków.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 15-20 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Po ostudzeniu słoiki przechowujemy w piwnicy długie miesiące.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz