Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny sernik na półkruchym spodzie z puszystą masą serową. Smaczne i piękne ciasto.
CIASTO :
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
SER :
- 1 szklanka cukru
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1/2 szklanka śmietany 30 %
- 5 białek +szczypta soli
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 1 puszka brzoskwiń
- Składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Mniejszą odkładamy do lodówki.
- Blaszkę o wymiarach 22/23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno blaszki rozkładamy ciasto lub je rozwałkowujemy na kształt formy. Ciasto nakłuwamy i podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 %.
- SER- do misy robota wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę 30 %, do tego przekładamy ser wiaderkowy i chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy budynie, ponownie mieszamy a na koniec dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek, mieszamy.
- Brzoskwinie należy odcedzić i pokroić w kostkę.
- Na podpieczony spód ciasta wylewamy ser, na wierzch posypujemy brzoskwinie i lekko je wciskamy. Następnie kruszymy pozostałe ciasto na ser.
- Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 %, funkcja góra/dół.
- Po upieczeniu studzimy go w lekko uchylonych drzwiczkach.
- Po ostudzeniu kroimy na kawałki, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz