KURCZAK Z CURRY I CIECIORKĄ

29.01.2013
data:post.title
Kiedyś kurczak z kury raczej nie gościł w mojej kuchni a kuchnia indyjska była bardzo odległa. Pyszny, kremowy i pikantny sos z dodatkiem cieciorki jest idealnym połączeniem dla kurczaka.


                                                                          SKŁADNIKI :
  • 1 cały kurczak
  • 1 limonka
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 marchew pokrojona w plastry
  • 1 młoda cukinia 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku 
  • 1 puszka pomidorów
  • olej do podpieczenia kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • jarzynka
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • 100 ml słodkiej śmietanki
                                                              PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy,osuszamy i dzielimy na części.Udka dzielimy na pół,pierś przecinamy,ze skrzydełek usuwamy lotki.Korpus z szyjką wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy jarzynkę i gotujemy wywar.
Kurczaka przyprawiamy sola i słodka papryką.Pieczemy na oleju na złoty kolor.
Podpieczone kawałki  kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy niewielka ilością wywaru z kurczaka która wystarczy na do pieczenia.Naczynie przykrywamy(jeżeli nie mamy pokrywki używamy foli aluminiowej) wkładamy do piekarnika na 180 *C,dusimy około 45 minut.Mięso wykładamy na talerz.
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na patelnię w której podpiekaliśmy kurczaka,dodajemy curry,imbir,ostrą paprykę i pokrojoną 1/2 limonki,podduszamy lekko,często mieszając.
Pomidory z puszki kroimy,wlewamy do prużącej się cebuli oraz pokrojona cebulę ,dolewamy resztę wywaru z kurczaka(około 1 i 1/2 szklanki),prużymy do miękkości.Na sam koniec dodajemy cieciorkę z puszki oraz cukinie pokrojoną w plastry.Dalej dusimy aż płyny się zredukują.Doprawiamy sos solą,pieprzem,wlewamy śmietankę,mieszamy i gotowe.
Do sosu dodajemy upieczonego kurczaka.
Przekładamy kawałki kurczaka z sosem na talerze.
Dekorujemy pozostałą limonką.
Smacznego.




8 komentarzy

  1. Bardzo lubię orientalną kuchnię, ja robiłam kurczaka po indyjsku(Pascal,kuchnia lidla),pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za pyszności! Biorę w ciemno taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. coraz więcej smakowitych przepisów z udziałem cieciorki się wszędzie pojawia, chyba muszę sobie ją kupic ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka zjadła bym pysznie wygląda :) zapraszam do mnie możesz zostać moim obserwatorem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie gotowałam jeszcze cieciorki..a tak ładnie wygląda jak małe orzeszki laskowe..Danie wygląda kusząco..trzeba będzie kiedyś zrobić..aby z nudów w smaku nie paść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również wyszukuję nowych smaków a do cieciorki jeszcze wrócę,w połączeniu z mięsem jest naprawdę pyszna:)

      Usuń