Chałka według tego przepisu jest pulchna,smaczna i pachnąca wanilią a przygotowuje się ją bardzo prosto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwBa6EJFIU5KI_jpfTgCv_bimCpts2Aw_KHZhW5vdWI2ju4yWarlzfO9hjAMNpf4VZlJfAJnNy7oybXsdvyGF-sHsjByNwunJ7uWDks7ZCpHLoXumk5Cc11OWM3I4zkJh1Dxv7JlQZr01b/s640/SAM_6196.JPG) |
MARIOLA |
SKŁADNIKI: na jedną dużą chałkę
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki drożdży (100 g)
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanka ciepłej wody
LUKIER:
- cukier puder (1/2 szklanki)
- olejek migdałowy
- 1 łyżeczka gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozrabiamy z wodą.
- Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i cukry,wlewamy drożdże,mleko,olej i jajo.
- Wyrabiamy ręką(bardzo dokładnie) elastyczne ciasto.
- Formujemy je i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski,lekko zagniatamy (ja oliwię ręce aby ciasto się nie kleiło),formujemy trzy wałki takiej długości aby udało się zapleść warkocz.
- Z uformowanych wałków zaplatamy na wysmarowanej oliwą blaszce warkocz(gotową chałkę smaruję rozmąconym jajkiem albo odrobiną oliwy).
- Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200* C,przez 35-40 minut,pamiętając aby zmniejszyć temperaturę do 150 *C po 20 minutach(zapobiegniemy przypieczeniu).
- Cukier puder wsypujemy do miseczki,dodajemy śmietanę i kilka kropel olejku migdałowego.Ucieramy aż powstanie gęsta,płynna masa.
- Jeszcze ciepłą chałkę smarujemy lukrem,gdy chałka ostygnie lukier zrobi się twardy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOGRQlEU-5K1YjuqPaVLV09DISg5UsnNK8RUeONljBeqpZniojy47ZmPFpHXZY3gCFJlH0QkiS5QlelX6olS0PRFYybDn23TMxDwD7hXx6k-pNxsR0Nwhe-aUWuITGFa-Y3k3uAmR9704q/s640/SAM_6193.JPG) |
MARIOLA |
SMACZNEGO!
Uwielbiam chałkę, w święta zjadłam praktycznie całą:D
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam chałkę...taka cieplutka z masełkiem..mniam!
OdpowiedzUsuń