CHAŁKA Z LUKREM MIGDAŁOWYM

31.01.2013
data:post.title
Chałka według tego przepisu jest pulchna,smaczna i pachnąca wanilią a przygotowuje się ją bardzo prosto.
MARIOLA

                                    SKŁADNIKI: na jedną dużą chałkę

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 kostki drożdży (100 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanka ciepłej wody 
                                     LUKIER:
  • cukier puder (1/2 szklanki)
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany
                                      PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozrabiamy z wodą.
  2. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i cukry,wlewamy drożdże,mleko,olej i jajo.
  3. Wyrabiamy ręką(bardzo dokładnie) elastyczne ciasto.
  4. Formujemy je i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 40 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy z miski,lekko zagniatamy (ja oliwię ręce aby ciasto się nie kleiło),formujemy trzy wałki takiej długości aby udało się zapleść warkocz.
  6. Z uformowanych wałków zaplatamy na wysmarowanej oliwą blaszce warkocz(gotową chałkę smaruję rozmąconym jajkiem albo odrobiną oliwy).
  7. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200* C,przez 35-40 minut,pamiętając aby zmniejszyć temperaturę do 150 *C po 20 minutach(zapobiegniemy przypieczeniu).
  9. Cukier puder wsypujemy do miseczki,dodajemy śmietanę i kilka kropel olejku migdałowego.Ucieramy aż powstanie gęsta,płynna masa.
  10. Jeszcze ciepłą chałkę smarujemy lukrem,gdy chałka ostygnie lukier zrobi się twardy.


MARIOLA
SMACZNEGO!

2 komentarze

  1. Uwielbiam chałkę, w święta zjadłam praktycznie całą:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam chałkę...taka cieplutka z masełkiem..mniam!

    OdpowiedzUsuń