Sernik królewski to tradycyjny polski sernik. Ciasto na spodzie i wierzchu jest kakaowe a ser lekko waniliowy z odrobiną rodzynek. Jest bardzo smaczny i bardzo lubiany.
CIASTO :
- 200 g masła
- 1 jako
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
SER :
- 5 jajek
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 120 ml śmietany 30 %
- rodzynki według uznania
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę 22/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtka ucieram z cukrem, następnie dodaję cały ser i miksuję. Następnie dodaję resztę składników i ser wylewam na ciasto. Na wierzch kruszę pozostałe, czekoladowe ciasto i pieczemy je 40-45 minut w temperaturze 180 % C.
- Studzimy je 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz